Vortal BUDO

MASTERS Of STEEL - Zanim zapytasz... JAK ZACZĄĆ? - Przeczytaj.

cynik - 6 Sierpień 2004, 14:22
: Temat postu: Zanim zapytasz... JAK ZACZĄĆ? - Przeczytaj.
Slowa te kieruje do kazdego nowozarazonego bakcylem nozorobstwa.
Nasze podforum Masters of Steel juz jakis czas istnieje i wieeele juz na ten temat napisano, wiec zamiast pytac wystarczy poszukac odpowiedzi...

Chcesz zaczac? Nie wiesz jak? Pogrzeb sobie w... archiwum.

Dla przykladu:

http://budo.net.pl/viewtopic.php?t=22245 - Jakich narzedzi uzywac? Poradnik Jumbo cz. I

http://budo.net.pl/viewtopic.php?t=21387 - j.w. czesc II

http://budo.net.pl/viewtopic.php?t=22984 - Garsc informacji na temat wlasnej kuzni.

http://budo.net.pl/viewtopic.php?t=21121 - Tutorial Sabertootha


Ponadto na stronie Swiata Nozy w dziale Knifemaking mozna poczytac teksty autorstwa Jumbo - http://www.swiatnozy.com.pl/art.html

Reasumujac - przed zadaniem pytania ZALECA SIE przejzenie forum, bowiem nic tak nie irytuje przy porannej kawie jak widok tego samego pytania zadanego po raz setny, na ktory wszystkie odpowiedzi zostaly juz drzewiej udzielone.
Mrozik - 9 Sierpień 2004, 17:07
:
wżucam garść linków:

62 tutoriale dotyczące nozy.
http://knifenetwork.com/workshop/index.shtml

Linki do e-booków o robieniu noży

ftp://hppublish.com/pub/Old_Knife.exe
ftp://hppublish.com/pub/Knife-Trial.exe
ftp://hppublish.com/pub/KnifeNP.exe

Ftp. z różnymi książkami ciekawymi o ręcznej robocie:
ftp://hppublish.com/pub/
Gab3d - 15 Styczeń 2005, 15:56
:
http://knives.mylamb.com/tutorial/grinding1.htm

Coraz wiecej ludzi zaopatrzonych w tasmowy.
Bardzo dobry tutorial. Wyjasnione sporo rzecyz.
Nawet jezeli wiecie duzo - warto przeczytac !
Gab3d - 21 Styczeń 2005, 12:42
:
Szukam wszelkich informacji i tipsow nt. pracy na szlifierce tasmowej.
Mam nadzieje, ze kto czyta ten topic...
Seiken - 17 Luty 2005, 23:56
:
Prosze tylko o TUTORIALE lub porady w tym temacie .
Wszystkie pytania czy komentarze prosze umieszczac z osobnych tematch
DErin - 24 Luty 2005, 20:41
:
szukalem lecz nieznalazłem na forum (moze zbyt słabo szukalem) ale mam pytania od jakiej stali zaczac?
Szukam rowniez czegos o hartowaniu (dla początkujacych)
Mrozik - 27 Luty 2005, 22:43
:
Stale dobre dla początkujących:

- Stal resorowa (50HS) - do znalezienia na złomie w postaci wygiętych płaskowników. Resor od malucha ma chyba 4mm grubości (jedno pióro)
- Stal pilnikowa (N6) - do odzyskania z pilników - stare pilniki są dobre, nowe i tanie niekoniecznie muszą być z tego zrobione
- Stal łożyskowa (ŁH15) - Do odzyskania z łożysk (pierścienie rozcinamy gumówką, rozkuwamy i przekuwamy na płaskownik. Po kuciu trzeba zostawić do bardzo wolnego wystygnięcia wraz z paleniskiem).

Jako że w-w stale zazwyczaj znajdujemy w stanie zahartowanym należało by je odpuścić. Najprościej zrobić to można w kominku z dobrym cugiem. Można też w grillu lub ognisku. Trzeba porządnie rozhajcować, tak aby nasz kawałek złapał kolorek czerwony. Jak już złapie to przestajemy hajcować i czekamy aż wystygnie - najlepiej wraz z kominkiem/grillem/ogniskiem/paleniskiem

Teraz obrabiamy. ostatnie szlify wykańczające i polerkę zostawiamy na długie zimowe noce po hartowaniu.

Hartowanie polega na nagrzaniu nożyka do kolorku jasnożółtego, przetrzymaniu go w takim stanie kilku minut, a następnie szybkim ochłodzeniu go w wodzie/oleju. Nożyk umieszczamy w żarze krawędzią tnącą do góry, obysypujemy całość żarem i odsłaniamy czubek - ma to zapobiec przepaleniu krawędzi tnącej i czubka.
Po zagrzaniu nożyka łapiemy go w jakieś kleszcze i zanurzamy w chłodziwie. Przy chłodzeniu w oleju zachować należy jakieś środki BHP bo lubi się olej zapalić po zanurzeniu w nim nożyka. Nie wrzucamy go na dno tylko trzymając w kleszczach zanurzamy go i obracamy, aby temperaturka mogła równomiernie uciekać. Może się tak zdażyć że przy hartowaniu wygnie nam nożyk. Aby temu zapobiec można klingę złapać w płaskowniki lub kątowniki przed grzaniem. Można też wygięty nożyk lekko podprostować gumowym młotkiem po odpuszczaniu.

Odpuszczanie. Polega ono na podgrzaniu nożyka do temp około 200 stopni i przetrzymaniu go w tej temp przez około 2h.
W praktyce wygląda to tak że po hartowaniu nożyk oczyszczamy ze zgorzeliny na nim powstałej, i oszlifowywujemy z grubsza papierem ściernym, tak aby uzyskać metaliczną powierzchnię. Nastawiamy piekarnik na +/- 200 stopni i wkładamy nożyk. Po uzyskaniu przez nożyk temp odpuszczania metaliczne powierzchnie noża nabiorą ciemnosłomkowego koloru. Teraz pozostaje nam trzymać go w tej temp przez jakieś 1,5h i gotowe. Dopieszczamy nożyk i jest gotowy.

W tym texcie obróbka cieplna potraktowana jest w sposób "łopatologiczny" i mało zawiły. Stosując techniki tu opisane nie wyciśniemy wszystkiego z danej stali, ale uzyskamy zadowalającą jak na pierwszy raz twardość. Jeśli popełniłem jakieś błędy - poprawcie mnie.

Pozdrawiam Mrozik.
Sonny - 19 Kwiecień 2005, 18:26
:
Mrozik A czy to odpuszczenie po hartowaniu jest konieczne? Czy tylko jeśli nam sie nóż wygnie? A jak jest prosty to tylko dopieszczanie i gotowe tak?
A`te - 23 Kwiecień 2005, 19:37
:
odpuszczenie nie służy prostowaniu noża. Po hartowaniu zazwyczaj materiał jest zbyt twardy, ma duże naprężenia wewnętrzne i coś tam jeszcze w strukturze ziarna... Odpuszczanie trochę zmiękcza nóż i poprawia jego właściwości mechaniczne jak np. odporność na uderzenia i gięcie boczne.

- przepraszam za offtopic, nie zauwazylem ze nie wolno tu komentarzy pisać. -
brodaty - 30 Marzec 2006, 21:50
:
Witam i pytam-czym wykończyć okładziny drewniane?(olej,wosk,itp?)
wasut - 30 Marzec 2006, 21:54
:
Tak - wosk pszczeli + terpentyna balsamiczna albo olej lniany są całkiem dobre.

Powered by phpBB © 2001 phpBB Group