Systemy i sztuki walki, a ulica. Częste pytania nt ulicy. |
|
Autor |
Wiadomość |

SW: BJJ
Wiek: 44 Dołączył: 04 Paź 2004 Posty: 3780 Skąd: kiedyś z O, teraz z P.
Wysłany: 2 Marzec 2014, 22:08 |
|
|
Nasze spostrzeżenia są takie: PRZESADZASZ.
Zawsze byli chuligani/dresy czy jak zwał i jedni umieli się bić i trenowali mordobicia, inni nie. W ciągu ostatnich 10 lat nie zmieniło się absolutnie nic. |
|
|
"Co cię nie zabije, to Cię okaleczy" - ja
“If you are man enough to hit, you are man enough to get hit back”. |
|
|
|
|
 |

SW: Różne
Wysłany: 2 Marzec 2014, 23:13 |
|
|
Dara , czemu mówisz za wszystkich ? |
|
|
|
 |

Wysłany: 3 Marzec 2014, 14:11 |
|
|
Nas jest dwóch, ja i mój brzuch
A tak na serio, to od czasów Katona czy innego Cycerona twierdzi się, że świat schodzi na psy, a kiedyś było lepiej. I co? I nic. |
|
|
|
|
|
|
 |
dezynsekcja

SW: JJ
Wiek: 52 Dołączył: 30 Lip 2001 Posty: 4531 Skąd: Piastów / Wa-wa - EUROPA od ZAWSZE
Wysłany: 3 Marzec 2014, 14:12 |
|
|
On mówił tylko za siebie ale on o sobie mówi "My, Dar75"
Moze w ciagu 10 lat tego tak nie widac ale ogolnie poziom agresywnosci bardzo wzrosl - tak samo po otwarciu rynku wzroslo tez mase nienadzorowanych sekcji gdzie po prostu bez zadnej filozofii i zasad uczy sie walic w morde.
Zmienily sie tez zasady, kiedys rodzic z dzieckeim byl nietykalny dla zwyklych rozrabiakow na ulicy, tak samo facet z dziewczyna.
Teraz facetowi dadza w morde dziewczyne zgwalca albo mo mordzie tez dadza. Nie znaczy ze kiedys sie to nie zdarzalo ale w znacznie mniejszym natezeniu.
Tak jak kodeks zlodzieja zabranial kiedys krasc na wlasnym terenie ... teraz kradnie on gdzie sie da
Sa duze zmiany w mentalnosci przede wszystkim i w braku jakichkolwiek zasad
dar75 napisał/a: |
A tak na serio, to od czasów Katona czy innego Cycerona twierdzi się, że świat schodzi na psy, a kiedyś było lepiej. I co? I nic. |
Bo to trwa a droga dluga |
|
|
Psy szczekają, karawana idzie dalej...
lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż Alzheimera i zapomnieć wypić
"Nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów dopóki nie zajrzałem do internetu" S.Lem
Mam uczulenie na głupich, od razu mam wysypkę sarkazmu ...
. . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\, .
. . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-
, . .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . . |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 4 Marzec 2014, 12:09 |
|
|
Martius napisał/a: | Teraz facetowi dadza w morde dziewczyne zgwalca albo mo mordzie tez dadza. Nie znaczy ze kiedys sie to nie zdarzalo ale w znacznie mniejszym natezeniu. |
Z tym gwałtem to bym tak nie straszył. Nie znam dokładnych danych ale wydaje mi się, że gwałty dokonywane przez osoby obce są na ogół czynnościami planowanymi, a nie spontanicznymi, tzn. wątpię żeby jakiś dres po daniu "w mordę" przypadkowemu kolesiowi idącemu z dziewczyną nagle zdecydował, że sobie ją zgwałci. Wynika to też z pewnej ustawianej sobie granicy. Dla sportu większość z nich pewnie uzna, że może komuś przywalić, ale gwałt to już dużo poważniejszy czyn. Myślę, że prędzej może się skończyć na lekkim ataku fizycznym również na dziewczynę. |
|
|
"You know, fightin' in a basement offers a lot of difficulties. Number one being, you're fightin' in a basement!" Lt. Aldo Raine |
|
|
|
|
 |

SW: Różne
Wysłany: 4 Marzec 2014, 13:42 |
|
|
Oczywiście, że jest zmiana. Bo o ile kiedyś blokersi mniej interesowali się sztukami walki a bardziej siłownią. To teraz ławki pod blokami zasiedlają "fani" ksw. Nie wiem czy sprawia to ze są bardziej agresywni, ale na pewno maja odrobinę lepsze pojęcie. |
|
|
|
 |

Wysłany: 4 Marzec 2014, 14:09 |
|
|
Macie skrzywienie percepcji - ponieważ częsciej o czyms slyszymy wydaje nam się to powszechne.
Przykład: Od czasu Majdanu i Ukrainy jedynym zabójstwem jakie przebio się na główną gazety.pl było mordesrstwo Ukrainki - czyżby przez miesiąc liczba zabójstw spadła?
agresja uliczna zdecydowanie zmalała w stosunku do tej jaka była pod koniec lat 80 tych i w latach 90 tych.
Tyle, ze tzw standardy poszły w górę - teraz jak dasz dzieciakowi klapsa na ulicy to jest to akt przemocy, o ktorym mówia media.
i podobnie, o kazdej bijatyce teraz się piszę a w 90 tych latach tylko o ekstremalnych sytuacjach jak sprawa tomka Jaworskiego chociazby
Dziwnym trafem jak trafiają do nas nagrania z rosyjskojęzycznej częsci świata to nagle jestesmy zszokowani agresją miedzyludzką- tymczasem u nas 15 lat temu był podobny poziom.
warto wreszcie przejrzeć archiwum Vortalu z pocżątków - mam wrażenie, że statystycznie częściej pojawiały się tam opisy "niebezpiecznmej ulicy" |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 1 Grudzień 2014, 01:55 Re: Systemy i sztuki walki, a ulica. Częste pytania nt ulicy |
|
|
Combat napisał/a: | Wiele powracających kwestii powinno zniknąć - po ich wyjaśnieniu
1) Pytanie: Czy sztuki walki nadają się na ulicę?
Odpowiedź: na ulicy nic się może nie sprawdzić. |
Hahahha smieszny jestes hahahaha weź wyjdz lepiej znawco |
|
|
|
 |

Wysłany: 1 Grudzień 2014, 12:07 Re: Systemy i sztuki walki, a ulica. Częste pytania nt ulicy |
|
|
SHUKAKUpl napisał/a: | Combat napisał/a: | Wiele powracających kwestii powinno zniknąć - po ich wyjaśnieniu
1) Pytanie: Czy sztuki walki nadają się na ulicę?
Odpowiedź: na ulicy nic się może nie sprawdzić. |
Hahahha smieszny jestes hahahaha weź wyjdz lepiej znawco |
Myślisz, że czekał 11 lat na Twoją odpowiedź?
Znawco? |
|
|
|
|
|
|
 |
|