Vortal Budo Vortal Budo
FORUM | ALBUM | OSTRZEŻENIA | UŻYTKOWNICY | GRUPY | REGULAMIN | REDAKCJA | IGNORUJ | PROFIL
In BOX KNAJPA | SZUKAJ        Rejestracja    Zaloguj
Smacznie i zdrowo czyli przepisy

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Vortal BUDO : KULTURYSTYKA i FITNESS
Strona 29 z 29
Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Autor Wiadomość
sheepman


SW: BJJ/SF
Wiek: 30
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 1467

Pomógł: 1 raz
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 12:19   

panowie o co chodzi z glutenem i mauriczem który tak przed tym przestrzega??
 
"Niektórzy ludzie zapisują się w historii jednym trafnym stwierdzeniem,
inni - jednym trafnym strzałem w głowę."
 
 
novocaine

Wiek: 33
Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 6421

Pomógł: 16 razy
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 12:34   

https://en.wikipedia.org/wiki/Gluten-related_disorders

https://en.wikipedia.org/wiki/Non-celiac_gluten_sensitivity
 
 
sheepman


SW: BJJ/SF
Wiek: 30
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 1467

Pomógł: 1 raz
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 14:41   

 
"Niektórzy ludzie zapisują się w historii jednym trafnym stwierdzeniem,
inni - jednym trafnym strzałem w głowę."
 
 
kastrim

SW: Judo
Dołączył: 12 Sie 2015
Posty: 5

Wysłany: 12 Sierpień 2015, 15:08   

Zupa z dyni:


składniki
dynia - 50 dag
świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
masło - łyżka
mleczka kokosowego ok. 150 ml
marchewka 2 szt.
cebula - 1 szt.
bulion warzywny 800 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
świeży korzeń imbirowy
kolendra - posiekana łyżka
sól i pieprz do smaku


sposób przygotowania
Oto przepis na krem z dyni, pyszna zupa z dyni!

Dynię pokroić w kostkę, obrać imbir i posiekać na drobno.
W kostkę pokroić cebulę i marchewkę.
Wlać oliwę do garnka i zeszklić cebulę, następnie dodać kostki dyni, masło, 1/2 imbiru, marchewkę i 2 łyżki soku z pomarańczy.
Smażyć około 6- 8 minut, a potem dolać bulionu i całość gotowac do miękkości.
Teraz tworzymy krem: dodać pozostałą część imbiru, sok pomarańczowy i mleczko kokosowe (gdy nie mamy mleczka można użyć śmietany, tez zupa z dyni będzie pyszna). Oczywiście wcześniej trzeba zdjąć garnek z ognia. Całośc dokładnie miksujemy na gładki krem. Posolić i popieprzyć według uznania.
Dokłądnie wszystko wymieszać i na małym ogniu gotowac około 5 minut. Przed podaniem posypać kolendrą, wtedy nasza zupa z dyni zyska bardziej wyrazisty smak.
 
 
S.O.S.

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 3331

Pomógł: 4 razy
Wysłany: 12 Sierpień 2015, 20:31   

Mauricz jak jechał na teściu to miał spadki %-)
 
 
baz1

Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 5

Wysłany: 13 Sierpień 2015, 19:13   

Taka moda po prostu
 
 
Shabu


Wiek: 36
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 3535

Pomógł: 8 razy
Wysłany: 21 Luty 2016, 13:38   

Ostatnio w mojej Biedronce pojawiły się znowu pulpety wołowe Beef Master, więc drugi dzień z rzędu jem zupę a la chanko nabe. Do gotującej się wody wrzucam:

- pulplety (250 g?)
- dwie-trzy garści jarmużu
- posiekaną dymkę
- pokrojoną rzodkiew białą (daikon)
- dwie-trzy garści grzybów mun (polecam pokruszyć przed wrzuceniem, bo inaczej się robią wielkie i nieporęczne)
- sos sojowy (gdybym miał sos rybny to też bym dodał)
- trochę tabasco

Pozwalam się temu popyrkać z 10 min, potem dodaję saszetkę pasty miso, mieszam i makaron (ryżowy, nitki, jakiś taki azjatycki w każdym razie), jeszcze kilka minut pyrkam i gotowe.
 
 
novocaine

Wiek: 33
Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 6421

Pomógł: 16 razy
Wysłany: 21 Luty 2016, 14:24   

zrobilem dzisiaj Power Zupa. zjadliwa :P teraz bede sie bawil proporcjami etc i bede do pracy bral jako obiad.

BURAK - glowny cel zupy
slodki ziemniak
pomidory
papryka
butternut squash
cebula
czosnek
fasola, zielona, straczkowa

kilka godzin w wolnowarze, potem blender :twisted:

zmiany na nastepny raz:
Burak, pomidory, brokula, slodki ziemniak, cebula, czosnek.

do lodowki i trzymac kciuki, zeby do piatku wytrzymala...
 
 
ry~you


SW: Różne
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 1832
Skąd: Częstochowa/Kraków

Pomógł: 18 razy
Wysłany: 21 Luty 2016, 15:30   

dorzuć sobie novo jeszcze jakąś wołowine z kością. Przed blendowaniem ją wyjmij, a smak i tak będzie dużo przyjemniejszy :p
Taki sposób na szybkie przyprawianie/panierowanie kawałków miesa u mnie najczęściej filetów z indyka bądź kurczaka.
Do siatki wsypuje trochę mąki pewnie z pół szklanki do tego wszystkie sypkie przyprawy typu kurkuma, czosne, chilli, papryka slodka, sól. Trząse trochę torbą żeby wszystko się wymieszało. Wrzucam wszystkie kawałki miesa, zakręcam zrywkę, trząse kilkanaście sekund i wszystko mam ładnie pokryte przyprawami i mąką. Mięso smarze na oleju kokosowym a zrywke wypierdalam ;)
 
 
SonGokuSon

Dołączył: 30 Cze 2017
Posty: 5

Wysłany: 30 Czerwiec 2017, 20:26   

Mój pierwszy post i zacznę może od przepisu na moje omlety;)

Składniki:
- jajko 3 szt
- białko (u mnie 100% Whey Professional Scitec - smak, do wyboru do koloru) około 15 gram
- orzechy włoskie, bakalie (jak kto woli)
- ksylitol (lub inny słodzik bez kcal) szczypta

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy białka jaj. Miksujemy co chwilę zwiększając obroty, aż powstanie puszysta piana i dodajemy powoli cukier nadal mieszając. W drugiej miseczce łączymy żółtka, białko i orzechy. dodajemy powoli do naszej puszystej masy i delikatnie mieszamy aby wszystko się połączyło. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową) i na dobrze nagrzaną patelnię wylewamy naszą masę. Smażymy jakieś 7 minut i delikatnie przekaładamy na drugą stronę (można użyć np talerza) i dalej smażymy po drugiej stronie jakieś 5 minut.
Omlet gotowy:) szmaczny, puszysty i wysokobiałkowy
 
 
SonGokuSon

Dołączył: 30 Cze 2017
Posty: 5

Wysłany: 6 Wrzesień 2017, 20:21   

Kolejny sprawdzony i pyszny przepis:

Budyń wysokobiałkowy
Składniki:
- 1 opakowanie serka Ricotta
- 1 jajko
- 20 gram odżywki białkowej (ja stosuję Fourstar Protein bo ma kazeinę w składzie, a to ważne aby fajnie zagęścić całość)
- siemię lniane mielone około łyżeczki

Sposób przygotowania:
Ricotte i jajko wrzucamy do małego garnka, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż zacznie się gotować. Dodajemy wtedy odżywkę białkową i siemię lniane. Mieszamy dalej przez jakieś 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia i już mamy budyń:)

Opcjonalnie można dodać bakalie, owoce lub co innego. Kto jak woli.

Przepis szybki i smaczny, a poza tym nie jest wysoko kcal. Ja polecam Ricotte z Tesco.
 
 
Strona 29 z 29
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Vortal BUDO : KULTURYSTYKA i FITNESS
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Template edit by: quaint.pl  | Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group