|
Autor |
Wiadomość |

Wysłany: 13 Lipiec 2018, 05:55 |
|
|
2 x 10. |
|
|
|
 |

SW: MMA
Wiek: 34 Dołączył: 21 Cze 2006 Posty: 1556 Skąd: Bydgoszcz/Brighton
Wysłany: 18 Lipiec 2018, 10:27 |
|
|
No dobra, kupiłem w końcu X-calibera 8 i już po pierwszych testach. Maszyna fajna, ale kilka komponentów od razu do wymiany, bo tragedia totalna (sztyca, siodełko, pedały i gripy). Poza tym bardzo fajnie, przyjemna geometria, ładnie się kula nawet po szosie. Kupiłem karbonową rurę podsiodłową FSA żeby mi tyłek nie odpadł- jak dojdzie, to zobaczymy jaka będzie różnica. Wygląd roweru też zacny.
Niestety Trek chuje oszukali na wadze- rower nie waży 13,06 kg jak podają, tylko 13,6 kg
Przez to odpadły mi niektóre inne pozycje, które mogłem rozważyć, np. Cube Attention SL z widelcem Recon.
 |
|
|
Our places of worship are in the fields of the battle...
Zamów Trylogię "ISAO- pasja, szacun podziw" pióra mistrza Langusa za jedyne 500 zł. I Ty osiągniesz sukces! |
|
|
|
|
 |
niewidzialna ręka

SW: BJJ
Wysłany: 18 Lipiec 2018, 16:33 |
|
|
Ważyłeś z pedałami czy bez? |
|
|
|
 |

Wysłany: 18 Lipiec 2018, 16:44 |
|
|
jerz napisał/a: | Ważyłeś z pedałami czy bez? |
Ważyłem z pedałami. Rower jest sprzedawany z pedałami, więc waga na stronie producenta powinna być podana z pedałami... |
|
|
Zamów Trylogię "ISAO- pasja, szacun podziw" pióra mistrza Langusa za jedyne 500 zł. I Ty osiągniesz sukces! |
|
|
|
|
 |
niewidzialna ręka

Wysłany: 18 Lipiec 2018, 16:49 |
|
|
Nigdy nie jest z tego co wiem.
Zresztą zazwyczaj przy wadze jest ta informacja.
Przypuszczam że właśnie stąd ta różnica ale nie powinieneś się przejmować bo to znaczy że I tak był lekki w stosunku do konkurencji. |
|
|
|
|
 |

Wysłany: 18 Lipiec 2018, 19:51 |
|
|
Waga roweru jest zawsze podawana bez pedałów. Do tego jest to waga danego rozmiaru ramy. Stąd może wynikać różnica, której doświadczyłeś.
A sam rower wyglada super. Moja żona ma ten model i jest bardzo zadowolona, zwłaszcza z tego jak sie rower zachowuje w czasie podjazdów. |
|
|
|
 |

Wysłany: 18 Lipiec 2018, 22:07 |
|
|
Wiktorek napisał/a: | Waga roweru jest zawsze podawana bez pedałów. Do tego jest to waga danego rozmiaru ramy. Stąd może wynikać różnica, której doświadczyłeś.
A sam rower wyglada super. Moja żona ma ten model i jest bardzo zadowolona, zwłaszcza z tego jak sie rower zachowuje w czasie podjazdów. |
Dzięki za porady. Faktycznie jest w sumie lekki, urwę z niego spokojnie ponad pół kilo jeszcze. Jak nie więcej. A na podjazdach jest żwawy, to się zgadza. |
|
|
|
|
|
|
 |

SW: Różne
Wiek: 28 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 1832 Skąd: Częstochowa/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2018, 14:11 |
|
|
zamiast zmieniać te pedały platfomowe na inne pomysl od razu nad zainwestowaniem w spd. Różnica znaczna, a jak bedziesz chciał sobie poćwiczyć technike zawsze możesz przekręcić. Chciałem kupić tego treka niestety brakowało mi troszkę do budgetu dlatego miesiąc temu zdecydowałem się na krossa.
Do zobaczenia na trasie ! |
|
|
|
 |

Wysłany: 8 Sierpień 2018, 19:08 |
|
|
ry~you napisał/a: | zamiast zmieniać te pedały platfomowe na inne pomysl od razu nad zainwestowaniem w spd. Różnica znaczna, a jak bedziesz chciał sobie poćwiczyć technike zawsze możesz przekręcić. Chciałem kupić tego treka niestety brakowało mi troszkę do budgetu dlatego miesiąc temu zdecydowałem się na krossa.
Do zobaczenia na trasie ! |
Jakiego kupiłeś? Widzisz, gdybym mieszkał w Polsce, to kto wie, czy nie wziąłbym krossa, albo rometa. Niestety w uk te rowery są niedostępne...
Jeśli chodzi o pedały- zostają platformy. Ma być tanio, lekko i wygodnie, będę chodził z buta zostawiając rower i nie chcę mieć zbyt dużo gratów... osobna para butów średnio mi się podoba. Tym bardziej, żę będę jeździł rekreacyjnie bez żadnych wyścigów. |
|
|
|
|
|
|
 |

Wysłany: 9 Sierpień 2018, 09:52 |
|
|
Wygodnie i platformy to są dwie różne sprawy : P . W SPD jeździ się o wiele wygodniej niż na platformach. A Shimano 520 to chyba po 100 zł chodzą. Buty mogą być problemem. Jak dojeżdżałem do roboty w spd to miałem zostawioną osobną parę, żeby ich nie wozić wte i wewte.
Ale jakość jazdy jest nieporównywalna. No i butów sobie "cywilnych" nie niszczę. Bo to był u mnie duży problem na platformach - zjechany but, czy to otarcia noska, przyszwy czy podeszwa popsuta od jeżdżenia. |
|
|
|
|
 |
niewidzialna ręka

Wysłany: 9 Sierpień 2018, 09:57 |
|
|
Stosuję tę samą taktykę, tzn mam buty zamienne w robocie.
Jeśli nie jeździłeś na spd to daj szansę może polubisz, ja się przesiadłem i nie żałuję decyzji.
Jeśli chodzi o wygodne buty to zawsze możesz kupić turystyczne, mam takie
i są dość wygodne, bloki nie wystają z podeszwy więc nie stukasz przy chodzeniu, nie są ciężkie i nie bardzo twarde. |
|
|
|
 |

Wysłany: 11 Sierpień 2018, 22:45 |
|
|
Chyba kupuję widelec (Sida) i jestem pod kreską już w chuj monet, więc może spd za rok |
|
|
|
|
|
|
 |

SW: Różne
Wiek: 28 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 1832 Skąd: Częstochowa/Kraków
Wysłany: 17 Sierpień 2018, 12:56 |
|
|
ja kupiłem krossa r7 z zeszłego roku. W zasadzie tylko dlatego, że po prostu wyrwałem go bardzo tanio. Napewno pierwsza zamiana jaka teraz na tygodniach wleci to krótszy mostek i 2 nowe opony bezdentkowe bo te dodawane przez producenta (Schwalbe rapid rob) nie trzymaja w terenie na szybkich zakrętach. W przyszłym roku dorzucę pewnie 2 tarcze z przodu i przerzutkę choć jeszcze przed tym przetestuje ustawienie z blatem 34t. |
|
|
|
 |