Trening personalny - warto? |
|
Autor |
Wiadomość |

SW: KB
Wysłany: 3 Styczeń 2019, 13:48 Trening personalny - warto? |
|
|
Hej, startuję z treningami na siłowni i zastanawiam się czy warto rzucać pieniędzmi w trenera personalnego (a jeśli tak to (od) kiedy i jak często).
Widać sporo się od czasów osiedlowej siłowni pod liceum pozmieniało, skoro wg Internetu bez 120pln/trening (pomijam karnet bo mam multisporta) ani rusz.
Z siłownią miałem krótkie epizody i zatrzymałem się na etapie osiedlowej klasyki: pierwszy miesiąc obwód a potem: poniedziałek - klata i biceps; środa - plecy i triceps; piątek - barki i nogi. Myślę, że podstawowe ćwiczenia umiem wykonać w miarę poprawną techniką. Nie mam żadnych stanów chorobowych (poza jakimś wysiękiem na achillesie), nadwagi etc. Może czasem jakiś bóle odcinka lędźwiowego od siedzenia przy biurku. Od 2 lat nie robiłem absolutnie nic poza noszeniem córki podczas dłuższych spacerów. Cel: poruszać się, może przypakować. |
|
|
"A w tłumie też jesteśmy sami." |
|
|
|
|
 |
SW: Różne
|
Wysłany: 3 Styczeń 2019, 15:45 |
|
|
odpowiedz sobie na pytanie, czy wolisz sam zdobywać wiedzę, czy mieć kogoś kto cie pokieruje?
masz czas na kombinowanie nad treningiem? czy wolisz wyłożyć kasę i niech zawodowiec martwi się tym za ciebie? |
|
|
|
 |
Wiek: 32 Dołączył: 21 Maj 2005 Posty: 441 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 3 Styczeń 2019, 22:23 |
|
|
Na profesjonalnego TP warto, na pozostałe 90% nie. Chyba ze masz problem z motywacja i potrzebujesz kogoś kto będzie Cię pilnował zebys chodził na treningi. |
|
|
|
 |
Wysłany: 4 Styczeń 2019, 21:42 |
|
|
moim zdaniem warto, ale ja bym raczej szukal wsrod dobrych fizjoterapeutow z wyksztalceniem kierunkowym. |
|
|
|
 |
vae victis

SW: JJ
Wysłany: 5 Styczeń 2019, 00:34 |
|
|
ja zrobilem papiery trenera personalnego (zeby nie bylo - nawet miedzynarodowe) i powiem tyle - polowa ludzi na kursie ktorzy tez dostali te papiery to byly slabiaki u ktorych nie chcialbym w zyciu cwiczyc.. najlepsi byli ludzie ktorzy najzwyczaniej w swiecie mieli wyksztalcenie kierunkowe (takie lokalne AWF'y itd) i widac bylo roznice jakosciowa miedzy nimi a cala reszta.. jak juz wykladac kase to na takie osoby - ale wtedy bedzie widac rezultat (i mniej urazow, i szybsze efekty, i efekty nakierowane na to co chcesz dokladnie itd)
natomiast jedna porada jeszcze na koniec - jesli chcesz gadac z trenerem personalnym o diecie - nie rob tego, bo to nie sa ludzie uprawnieni do sporzadzania planow zywieniowych itd.. od tego sa dietetycy i to z nimi nalezy gadac o jedzeniu |
|
|
|
 |

Wysłany: 5 Styczeń 2019, 10:07 |
|
|
To, że ktoś ma papier zupełnie nic nie znaczy. Albo tyle, że zapłacił i sie stawił. Ja uważam, że zdecydowanie warto, od prawie roku mam trenera z którym zacząłem od trójboju, a teraz robię dwubój olimpijski i wiem z całą pewnością, że sam bym tego nie ogarnął - zarówno samej techniki, jak i programowania, w tym zauważania moich słabych punktów i pracy nad nimi. Tak samo uważam zresztą, że warto mieć nauczyciela czy mentora w każdej dziedzinie. Sęk w tym, że dobrego trudno znaleźć, a już na pewno nie szukałbym go w komercyjnych sieciowych siłowniach. Poszukaj mniejszych klubów o konkretnym profilu, popatrz na crossfitowe boxy, zrób research na temat danego trenera, wreszcie pójdź na jedne zajęcia - zwykle pierwsze są bezpłatne. |
|
|
|
 |
Wysłany: 5 Styczeń 2019, 20:07 |
|
|
Shabu napisał/a: | popatrz na crossfitowe boxy |
tu bym troche uwazal, crossfitowcy to jest lekko zamknieta struktura wewnatrz ktorej mozesz sobie tkwic i sie "rozwijac":)
Cytat: | najlepsi byli ludzie ktorzy najzwyczaniej w swiecie mieli wyksztalcenie kierunkowe |
no wlasnie.
umowmy sie ze to nie jest jakas magiczna wiedza, tylko nauczalne umiejetnosci - z tym ze ja najbardziej ufam ludziom co ukonczyli studia kierunkowe i potem sie doksztalcali. Moim zdaniem tez bardzo dobrze rokuje jesli facet ma pod swoimi skrzydlami sportowcow, szczegolnie ze sportow popularnych.
Oczywiscie pytanie pierwsze po co?
jak chodzi o motywacje to po prostu placisz kolesiowi by z toba cwiczyl - to moze byc ktokolwiek
Cytat: | jesli chcesz gadac z trenerem personalnym o diecie - nie rob tego, bo to nie sa ludzie uprawnieni do sporzadzania planow zywieniowych |
szczegolnie, ze to ci moze tanio dietetyk rozpisac, teraz jest taka kuriozalna moda za placenie za jakies diety rozpisywane przez kolesia online, ktory cie nawet nie widzial - to juz zupelny bezsens |
|
|
|
 |

SW: KB
Wysłany: 6 Styczeń 2019, 13:03 |
|
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Nie mam problemów z motywacją, a jakieś podstawowe zasady treningu siłowego znam (ogólny kurs instruktora sportu, strzelectwo) + umiem czytać (internet) obiektu w poszukiwaniu trenera nie zmienię, bo w moim przypadku cała idea siłowni wynika z elastyczności (otwarta od 6 do 22) i lokalizacji vis a vis biura; poza tym część instruktorów jest po motoryce na AWFie (za to zewnętrzni nie mają wstępu). Wezmę kilka treningów na dobry początek. |
|
|
"A w tłumie też jesteśmy sami." |
|
|
|
|
 |

Wysłany: 6 Styczeń 2019, 19:06 |
|
|
czarny msciciel napisał/a: | tu bym troche uwazal, crossfitowcy to jest lekko zamknieta struktura wewnatrz ktorej mozesz sobie tkwic i sie "rozwijac":) |
Zgadza się, nadal trzeba zrobic research, tymniemniej uważam że można tam znaleźć niezłych specjalistów. Mój trener na przykład był zawodnikiem i trenerem crossfitowym, ale później rozkręcił własny biznes, który nie jest stricte crossfitowy, ponieważ w ramach dokształcania w pewnym momencie właśnie bardziej sie otworzył (np. na klasyczną amerykańską i polską szkołę podnoszenia ciężarów czy elementy powerliftingu) i postanowił robić rzeczy po swojemu. |
|
|
|
 |
vae victis

SW: JJ
Wysłany: 18 Styczeń 2019, 10:27 |
|
|
Shabu napisał/a: | To, że ktoś ma papier zupełnie nic nie znaczy. Albo tyle, że zapłacił i sie stawił. |
dlatego to tez zalezy jaki sie ma papiery - ja mam papiery wystawiane przez UK i ktore sa uznawalne na calym swiecie, wlaczajac w to USA, Kanade itd.. musialem zdac egzaminy zarowno teoretyczne, prace pisemne (ktore byly wysylane do UK do oceny), i egzaminy praktyczne - wiec moze rzeczywiscie jesli ktos ma papiery z Pierdziszewa dolnego z uczelni krzak to rzeczywiscie dostal je za pokazanie sie raz, ale jest duzo organizacji ktore na serio biora sprawy edukacyjne i wartosc wystawianego przez siebie papieru
co nie zmienia faktu ze ja bym cwiczyl u kogos po magisterce z uczelni sportowej, kto ma do tego track record dalszego rozwijania sie w temacie (kursy, szkolenia, papiery itd)
a ostatnia rzecz to same glupie dopasowanie charakterologiczne pomiedzy trenerem a cwiczacym - co z tego ze gosc bedzie super, jak ci sie nie bedzie u niego dobrze cwiczyc? |
|
|
|
 |
|