Vortal Budo Vortal Budo
FORUM | ALBUM | OSTRZEŻENIA | UŻYTKOWNICY | GRUPY | REGULAMIN | REDAKCJA | IGNORUJ | PROFIL
In BOX KNAJPA | SZUKAJ        Rejestracja    Zaloguj
Smacznie i zdrowo czyli przepisy

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Vortal BUDO : KULTURYSTYKA i FITNESS
Strona 27 z 29
Smacznie i zdrowo czyli przepisy
Autor Wiadomość
jerz
niewidzialna ręka



SW: BJJ
Wiek: 39
Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 3436

Pomógł: 11 razy
Wysłany: 24 Marzec 2014, 09:24   

No brzmi zajebiście, będę próbował :)
 
 
Balofy


Wiek: 33
Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1695

Pomógł: 6 razy
Wysłany: 24 Marzec 2014, 09:36   

przepis sie stal popularny, jak sie pojawil na roznych stronach pokroju 9 gag i inynch takich w wersji ze zdjeciami, tylko to nei nalesnik, a raczej omlet owocowy ;)
w tej wersji byl dla mnie za bardzo jajeczny (nie to ze nie smaczny), ostatecznie tak go zmodyfikowalem, ze wyszedl mi bardziej racuch bananowy ;) i tez dawal rade. chociaz jak sie kto wegli boi to juz mial ich pewnie za duzo ;)
 
 
 
jerz
niewidzialna ręka



SW: BJJ
Wiek: 39
Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 3436

Pomógł: 11 razy
Wysłany: 24 Marzec 2014, 10:28   

Po treningu zjeść można.
 
 
novocaine

Wiek: 32
Dołączył: 26 Kwi 2004
Posty: 6421

Pomógł: 16 razy
Wysłany: 24 Marzec 2014, 10:56   

jerz napisał/a:
Po treningu zjeść można.

albo przed ;)

mnie z kolei deejay zarazil teraz smoothie shake'ami. jest wersja berry i green:

berry
200ml mleka kokosowego (50% kokosu)
~200g malin/jagod/ whatever -berry
2 banany
2 lyzki bialka (bananowe w naszym przypadku)
-dolac wody dla odpowiedniej konsystencji

green
200ml mleka kokosowego
~100g kale/spring greens/ cos zielonego
3 kiwi
1 jablko
1 banan
1-2 lyzki bialka
-dolac wody

om nom nom.
 
 
deejay

Wiek: 31
Dołączył: 10 Gru 2004
Posty: 440

Pomógł: 3 razy
Wysłany: 26 Marzec 2014, 21:46   

A ja z kolei przez naszego wspolokatora zostalem zarazony rybami roznymi ale najbardziej pstragiem i lososiem przyrzadzanymi w sposob nastepujacy:

- drobno posiekane papryczki chilli
- drobno posiekany swiezy imbir
- drobno posiekany czosnek dety(?) (jak jest kufa spring onion po polsku?)
Nie podaje ilosci bo uwazam ze im wiecej tym lepiej - ja robie tego pol patelni na 300-400g ryby.

Wszystko do patelni wok na masle, podsmazyc pare minut, zdjac, wrzucic rybe i pod koniec jej smazenia dorzucic spowrotem te siekana miesznke zeby sie razem potlilo. Orgazm.

Wstyd sie przyznac ale do poki nie sprobowalem swiezych filetow tunczyka nie wiedzialem ze to takie dobre (cale zycie znalem tunczyka tylko z puszki), takze jak ktos ma podobnie to zachecam sprobowac. Podsmazyc na maselku, troche soli/pieprzu i cytrynka na gotowe.
 
 
 
ry~you


SW: Różne
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 1832
Skąd: Częstochowa/Kraków

Pomógł: 18 razy
Wysłany: 27 Marzec 2014, 00:18   

tylko, że filet tuniola w Polsce to naprawdę spory koszt;p. Pstrągi polecam w taki sposób:
Bierzemy wypatroszoną rybkę, siekamy czosnek pietruszkę, odrobinę rozgniecionego grubo ziarnistego pieprzu i 2 plastry cytryny, wkładamy do srodeczka, owijamy w folie aluminiową i wrzucamy do piekarnika na jakieś 200 stopni około 15-20 minut. Pyszne, naprawdę polecam.
 
 
Prorock


Wiek: 42
Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 2164
Skąd: Dania

Pomógł: 4 razy
Wysłany: 27 Marzec 2014, 08:57   

deejay napisał/a:
(jak jest kufa spring onion po polsku?)
dymka
 
"Arguing on the Internet is like running in paraolympics – even if you win, you’re still retarded."
Nie nalezy sie martwic, nalezy sie cieszyc!
出る釘は打たれる - Deru kugi wa utareru.
Aikido i Kenjutsu na Nowowiejskiej
 
 
ry~you


SW: Różne
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 1832
Skąd: Częstochowa/Kraków

Pomógł: 18 razy
Wysłany: 3 Kwiecień 2014, 21:35   

taki serniko-omlet:
100g twarogu wymieszać z 2 jajkami, 20g odżywki białkowej, pół łyżeczki kakao, odrobiną cynamonu, łyżką otrębów. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek, a w między czasie rozgrzewamy na średnim ogniu patelnię i rozpuszczamy odrobinę masła. Wlewamy masę na patelnie i smażymy pod przykryciem. W momencie gdy góra już się ścina przewracamy na drugą strone.
W dni niskowęglowe smaruję to masłem orzechowym, w normalne dodaje do masy jeszcze płatki owsiane, trochę rodzynek, i smaruję dżemorem :D Jak ktoś lubi bardzo słodkie to można dodać słodziku.
 
 
jerz
niewidzialna ręka



SW: BJJ
Wiek: 39
Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 3436

Pomógł: 11 razy
Wysłany: 4 Kwiecień 2014, 20:40   

Shabu napisał/a:
Naleśnik bananowy

- 3 jajka
- 3 banany
- płaska łyżeczka cynamonu
- olej albo masło

Wszystko oprócz oleju zmiksować (można też rozgnieść i rozbełtać widelcem, ale zostają grudy). Rozgrzać na patelni olej albo masło (lepiej olej, bo masło się szybko spala), wlać mieszankę (ja lubię jeden duży placek, ale można próbowac kilka mniejszych) i smażyć na małym ogniu. Kiedy spód wystarczająco się zetnie i zbrązowieje - co na początku trochę ciężko wyczuć - przewrócić na drugą stronę.

Świetnie smakuje sam, jeszcze lepiej z odrobiną smietany osiemnastki i malinami albo borówkami.


Zrobiłem i wyszło zajebiście, nie dodałem co prawda cynamonu ale jak piszę i tak było bardzo dobre :)
 
 
Shabu


Wiek: 36
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 3533
Skąd: Warszawa

Pomógł: 8 razy
Wysłany: 5 Kwiecień 2014, 03:30   

jerz napisał/a:
Zrobiłem i wyszło zajebiście, nie dodałem co prawda cynamonu ale jak piszę i tak było bardzo dobre :)

Ja też ostatnio robię bez, bo mi się skończył i ciągle zapominam kupić. Też działa. ;)
 
More importantly, we need to learn how to bear down on a hard rep and finish it without cheating it, so that we develop the mental discipline to stay with a hard task and finish it correctly. This is one of those indirect benefits that can be obtained from physical education. If you learn nothing else from training, it is very important to learn that your limits are seldom where you think they are.
--Mark Rippetoe, Starting Strength
 
 
Shabu


Wiek: 36
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 3533
Skąd: Warszawa

Pomógł: 8 razy
Wysłany: 6 Kwiecień 2014, 09:55   

By the way, zdecydowanie lepiej wychodzi z jak najbardziej zielonymi bananami. Placek z mocno dojrzałymi często się rozpada, natomiast niedojrzałe maja więcej skrobii i trzymają go w kupie.
 
More importantly, we need to learn how to bear down on a hard rep and finish it without cheating it, so that we develop the mental discipline to stay with a hard task and finish it correctly. This is one of those indirect benefits that can be obtained from physical education. If you learn nothing else from training, it is very important to learn that your limits are seldom where you think they are.
--Mark Rippetoe, Starting Strength
 
 
dzey
vae victis



SW: JJ
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 2648

Pomógł: 23 razy
Wysłany: 13 Maj 2014, 18:17   

topic up!
 
 
thejab

SW: BJJ/MMA
Wiek: 27
Dołączyła: 15 Maj 2014
Posty: 35

Wysłany: 15 Maj 2014, 10:40   

Forma deseru, lunchu (2 os.)

-duży jogurt naturalny
-filiżanka żurawiny
-kilka śliwek, moreli
-1/2 filiżanki migdałów
-1/2 filiżanki orzechów włoskich/ laskowych
-1 banan pokrojony w plasterki
-filiżanka płatków owsianych

Podanie na 2 sposoby, zależy czy ma też się ładnie prezentowac czy nie ;) .
1) Wymerdac wszystko razem.
2) Wlac 2 łyżki jogurtu, sypnąc płatkami, żurawiną, znowu polac trochę jogurtem, dołożyc kilka plastrów banana, sypnąc orzechami, płatkami, jogurt itd. (kolejnosc dodatków wg. uznania)
 
 
Balofy


Wiek: 33
Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1695

Pomógł: 6 razy
Wysłany: 15 Maj 2014, 11:29   

zapiekanka ryżowa na słodko:
3/4 szklanki ryżu gotowana, może być na mleku,
do michy:
2 jajka
opakowanie twarogu
skorka pomaranczy do smaku/rodzynki/kto co lubi
cukier/miod/inne slodkie
ucieramy na gladka mase
dodajemy ryz przelany woda, zeby nie byl goracy bardzo
mieszkamy, do naczynia zaroodpornego wrzucamy i do piekarnika.
zapieka ladnie.
Wersja lepsza, jest taka zeby rozdzielic zoltka od bialek i bialka zrobic na piane, wyjdzie bardziej puszyste i bedzie mniej wodniste (na gorze jest ladnie, zapieka sie cacy, ale przy dnie mi wyszlo troche wody, ale moze to wina za slabo odwodnionego ryzu).
Poza cokrem to zdrowe i smaczne jako lekki obiad, czy wrecz deser.
Ciutke roboty ale zle nie jest.
 
 
 
Langus



SW: Judo
Wiek: 40
Dołączył: 01 Gru 2003
Posty: 1143
Skąd: Sanok

Pomógł: 10 razy
Wysłany: 3 Czerwiec 2014, 14:08   

Paleo sorbet grejpfrutowy:
- 600 g obranych ze skóry i błonek grejpfrutów,
- 200 g miodu,
- 100 g białek z jajek - 5-6 szt.

Mielimy miąższ grejpfrutów z miodem i na koniec dodajemy białka. Całość wrzucamy do maszyny do lodów. Można kombinować z zamrażaniem bez maszyny - trzeba co 2 godziny wyciągnąć masę z zamrażalnika i dobrze zmiksować żeby rozbić kryształki lodu.
Sorbet wychodzi dość wytrawny w takich proporcjach.

Zamiast grejpfrutów można użyć innych owoców.
 
Każdy Sensei dupa jeśli wrogów kupa.
 
 
 
Strona 27 z 29
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Vortal BUDO : KULTURYSTYKA i FITNESS
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Template edit by: quaint.pl  | Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group