Smacznie i zdrowo czyli przepisy |
|
Autor |
Wiadomość |

SW: BJJ/SF
Wiek: 30 Dołączył: 09 Lut 2007 Posty: 1467
Pomógł: 1 raz |
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 12:19 |
|
|
panowie o co chodzi z glutenem i mauriczem który tak przed tym przestrzega?? |
|
|
"Niektórzy ludzie zapisują się w historii jednym trafnym stwierdzeniem,
inni - jednym trafnym strzałem w głowę." |
|
|
|
|
 |
Wiek: 33 Dołączył: 26 Kwi 2004 Posty: 6421
Pomógł: 16 razy |
|
|
|
 |

SW: BJJ/SF
Wiek: 30 Dołączył: 09 Lut 2007 Posty: 1467
Pomógł: 1 raz |
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 14:41 |
|
|
 |
|
|
"Niektórzy ludzie zapisują się w historii jednym trafnym stwierdzeniem,
inni - jednym trafnym strzałem w głowę." |
|
|
|
|
 |
SW: Judo
Dołączył: 12 Sie 2015 Posty: 5
|
Wysłany: 12 Sierpień 2015, 15:08 |
|
|
Zupa z dyni:
składniki
dynia - 50 dag
świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
masło - łyżka
mleczka kokosowego ok. 150 ml
marchewka 2 szt.
cebula - 1 szt.
bulion warzywny 800 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
świeży korzeń imbirowy
kolendra - posiekana łyżka
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania
Oto przepis na krem z dyni, pyszna zupa z dyni!
Dynię pokroić w kostkę, obrać imbir i posiekać na drobno.
W kostkę pokroić cebulę i marchewkę.
Wlać oliwę do garnka i zeszklić cebulę, następnie dodać kostki dyni, masło, 1/2 imbiru, marchewkę i 2 łyżki soku z pomarańczy.
Smażyć około 6- 8 minut, a potem dolać bulionu i całość gotowac do miękkości.
Teraz tworzymy krem: dodać pozostałą część imbiru, sok pomarańczowy i mleczko kokosowe (gdy nie mamy mleczka można użyć śmietany, tez zupa z dyni będzie pyszna). Oczywiście wcześniej trzeba zdjąć garnek z ognia. Całośc dokładnie miksujemy na gładki krem. Posolić i popieprzyć według uznania.
Dokłądnie wszystko wymieszać i na małym ogniu gotowac około 5 minut. Przed podaniem posypać kolendrą, wtedy nasza zupa z dyni zyska bardziej wyrazisty smak. |
|
|
|
 |
Dołączył: 11 Maj 2006 Posty: 3331
Pomógł: 4 razy |
Wysłany: 12 Sierpień 2015, 20:31 |
|
|
Mauricz jak jechał na teściu to miał spadki %-) |
|
|
|
 |
Dołączył: 11 Sie 2015 Posty: 5
|
Wysłany: 13 Sierpień 2015, 19:13 |
|
|
Taka moda po prostu |
|
|
|
 |

Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 3535
Pomógł: 8 razy |
Wysłany: 21 Luty 2016, 13:38 |
|
|
Ostatnio w mojej Biedronce pojawiły się znowu pulpety wołowe Beef Master, więc drugi dzień z rzędu jem zupę a la chanko nabe. Do gotującej się wody wrzucam:
- pulplety (250 g?)
- dwie-trzy garści jarmużu
- posiekaną dymkę
- pokrojoną rzodkiew białą (daikon)
- dwie-trzy garści grzybów mun (polecam pokruszyć przed wrzuceniem, bo inaczej się robią wielkie i nieporęczne)
- sos sojowy (gdybym miał sos rybny to też bym dodał)
- trochę tabasco
Pozwalam się temu popyrkać z 10 min, potem dodaję saszetkę pasty miso, mieszam i makaron (ryżowy, nitki, jakiś taki azjatycki w każdym razie), jeszcze kilka minut pyrkam i gotowe. |
|
|
|
 |
Wiek: 33 Dołączył: 26 Kwi 2004 Posty: 6421
Pomógł: 16 razy |
Wysłany: 21 Luty 2016, 14:24 |
|
|
zrobilem dzisiaj Power Zupa. zjadliwa teraz bede sie bawil proporcjami etc i bede do pracy bral jako obiad.
BURAK - glowny cel zupy
slodki ziemniak
pomidory
papryka
butternut squash
cebula
czosnek
fasola, zielona, straczkowa
kilka godzin w wolnowarze, potem blender
zmiany na nastepny raz:
Burak, pomidory, brokula, slodki ziemniak, cebula, czosnek.
do lodowki i trzymac kciuki, zeby do piatku wytrzymala... |
|
|
|
 |

SW: Różne
Wiek: 27 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 1832 Skąd: Częstochowa/Kraków
Pomógł: 18 razy |
Wysłany: 21 Luty 2016, 15:30 |
|
|
dorzuć sobie novo jeszcze jakąś wołowine z kością. Przed blendowaniem ją wyjmij, a smak i tak będzie dużo przyjemniejszy :p
Taki sposób na szybkie przyprawianie/panierowanie kawałków miesa u mnie najczęściej filetów z indyka bądź kurczaka.
Do siatki wsypuje trochę mąki pewnie z pół szklanki do tego wszystkie sypkie przyprawy typu kurkuma, czosne, chilli, papryka slodka, sól. Trząse trochę torbą żeby wszystko się wymieszało. Wrzucam wszystkie kawałki miesa, zakręcam zrywkę, trząse kilkanaście sekund i wszystko mam ładnie pokryte przyprawami i mąką. Mięso smarze na oleju kokosowym a zrywke wypierdalam |
|
|
|
 |
Dołączył: 30 Cze 2017 Posty: 5
|
Wysłany: 30 Czerwiec 2017, 20:26 |
|
|
Mój pierwszy post i zacznę może od przepisu na moje omlety;)
Składniki:
- jajko 3 szt
- białko (u mnie 100% Whey Professional Scitec - smak, do wyboru do koloru) około 15 gram
- orzechy włoskie, bakalie (jak kto woli)
- ksylitol (lub inny słodzik bez kcal) szczypta
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy białka jaj. Miksujemy co chwilę zwiększając obroty, aż powstanie puszysta piana i dodajemy powoli cukier nadal mieszając. W drugiej miseczce łączymy żółtka, białko i orzechy. dodajemy powoli do naszej puszystej masy i delikatnie mieszamy aby wszystko się połączyło. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową) i na dobrze nagrzaną patelnię wylewamy naszą masę. Smażymy jakieś 7 minut i delikatnie przekaładamy na drugą stronę (można użyć np talerza) i dalej smażymy po drugiej stronie jakieś 5 minut.
Omlet gotowy:) szmaczny, puszysty i wysokobiałkowy |
|
|
|
 |
Dołączył: 30 Cze 2017 Posty: 5
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2017, 20:21 |
|
|
Kolejny sprawdzony i pyszny przepis:
Budyń wysokobiałkowy
Składniki:
- 1 opakowanie serka Ricotta
- 1 jajko
- 20 gram odżywki białkowej (ja stosuję Fourstar Protein bo ma kazeinę w składzie, a to ważne aby fajnie zagęścić całość)
- siemię lniane mielone około łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ricotte i jajko wrzucamy do małego garnka, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż zacznie się gotować. Dodajemy wtedy odżywkę białkową i siemię lniane. Mieszamy dalej przez jakieś 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia i już mamy budyń:)
Opcjonalnie można dodać bakalie, owoce lub co innego. Kto jak woli.
Przepis szybki i smaczny, a poza tym nie jest wysoko kcal. Ja polecam Ricotte z Tesco. |
|
|
|
 |
|