|
Autor |
Wiadomość |
SW: Boks
|
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 20:49 Obrona konieczna |
|
|
Jak to z tym jest ? ...
Jakie są tego granice ...
Co można zrobić żeby to "jeszcze" była "obrona konieczna" ale "już skuteczna i działająca obrona" ...
Czy ktoś miał przygodę typu ...
"Obroniłem się a teraz ciągają mnie po sądach" ...
Jak tego typu sprawy są rozpatrywane w sądach ...
Czy w ogóle sprawa dochodzi do sądu ...
Doszło do mnie że właściwie nie wiem co to jest i czym to się je ...
Jednym słowem jestem nieświadom swoich praw ... |
|
|
"Przyłączyć Górny Śląsk do Polski to tak, jakby małpie dać zegarek" |
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 20:53 |
|
|
Smoke. Na temat obrony koniecznej napisano tyle komentarzy, istnieje też tak szerokie orzecznictwo sądowe, że odpowiedź, na Twoje, bardzo ogólne, pytania jest po prostu niemożliwa. Każda sytuacja jest inna i każda wymaga innego podejścia. O tym decydują często, wydające się, nieistotne szczegóły. Tak więc poczytaj komentarze i orzecznictwo, bo to temat rzeka. Pozdrawiam. |
|
|
"A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków."
Ap 20, 10 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 21:12 |
|
|
no właśnie trudno mi wyciagnąć jakieś sensowne tezy na ten temat ...
szukając oczywiscie w komentarzach ... |
|
|
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 21:18 |
|
|
Bo tu nie jest możliwe sformułowanie jednaj ogólnej zasady... Będzie 100 sytuacji, to i 100 zasad... |
|
|
"A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków."
Ap 20, 10 |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 21:21 |
|
|
Ale wydaje mi sie ze zasada jest prosta, bron sie jak mozesz a potem spierdalaj i nie martw sie co zrobiles agresorowi...
"wole zeby mnie 12 sadzilo niz 6 nioslo" |
|
|
|
 |

|
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 21:21 |
|
|
Chlopie, nie ma czegos takiego jak wykres obrony koniecznej tudziez wzor na stosunek stopni azagrozenia do uzytych srodkow obronnych... wszystko zalezy od danego przypadku, kontekstu, prokuratora, sedziego, lawnikow... |
|
|
Be ready. You're not paranoid, you're PREPARED. |
|
|
|
|
 |

SW: Muay Thai
Dołączył: 25 Maj 2004 Posty: 3233 Skąd: jakaś afryka, sam nie wiem
|
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 21:42 |
|
|
SMołk, to już było na boga litosciwego i to nie raz:) |
|
|
Chciałbym aby ludzie mnie szanowali za to jaki jestem, a nie dlatego że mam dużego penisa i mnóstwo Under Armoura. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 21:57 |
|
|
to ja przepraszam ...
nie mam na nic siły dziś i nie chciało mi się szperać po tematach ...
blok or wykasowanie bardzo proszę ...
jeśli to nie stanowi problemu ... |
|
|
|
|
|
|
 |

SW: Muay Thai
Dołączył: 25 Maj 2004 Posty: 3233 Skąd: jakaś afryka, sam nie wiem
|
Wysłany: 10 Grudzień 2004, 00:13 |
|
|
Żelazny Wilk napisał/a: | Bo tu nie jest możliwe sformułowanie jednaj ogólnej zasady... Będzie 100 sytuacji, to i 100 zasad... |
otoz to.
zawsze powtazam, ze na to nie ma reguly. |
|
|
Chciałbym aby ludzie mnie szanowali za to jaki jestem, a nie dlatego że mam dużego penisa i mnóstwo Under Armoura. |
|
|
|
|
 |

SW: BJJ
Wiek: 36 Dołączył: 18 Sty 2004 Posty: 2403 Skąd: Minas Morgul
Wysłany: 10 Grudzień 2004, 00:15 |
|
|
Żelazny Wilk napisał/a: | Bo tu nie jest możliwe sformułowanie jednaj ogólnej zasady... Będzie 100 sytuacji, to i 100 zasad... |
i 100 różnych ław sędziowskich |
|
|
|
 |

|
Wysłany: 10 Grudzień 2004, 01:49 |
|
|
Smoke napisał/a: | no właśnie trudno mi wyciagnąć jakieś sensowne tezy na ten temat ...
No wyobraź sobie sytuację, że jakiś agresywny facet cię zaczepił. Ty go lutnąłeś, a on niefartownie zaliczył potylicą w asfalt. Przemyśl wszystkie za i przeciw, zastanów się nad tym co powie prokurator, sąd, opinia publiczna. A jak już to zrobisz, to teraz dodaj, że byłeś na spacerze z żoną i małym dzieckiem. I co? To że tam byli może całkowicie zmienić wyrok w tej sprawie. Choć denat i Ty dalej Ci sami. |
|
|
Nazywanie ateizmu religią, to jak głoszenie, że łysina to kolor włosów. |
|
|
|
|
 |
Wiek: 44 Dołączył: 15 Paź 2003 Posty: 1259 Skąd: Wrocław i okolice, ale bardziej okolice
|
Wysłany: 10 Grudzień 2004, 08:06 |
|
|
RobertP napisał/a: | Smoke napisał/a: | no właśnie trudno mi wyciagnąć jakieś sensowne tezy na ten temat ...
No wyobraź sobie sytuację, że jakiś agresywny facet cię zaczepił. Ty go lutnąłeś, a on niefartownie zaliczył potylicą w asfalt. Przemyśl wszystkie za i przeciw, zastanów się nad tym co powie prokurator, sąd, opinia publiczna. A jak już to zrobisz, to teraz dodaj, że byłeś na spacerze z żoną i małym dzieckiem. I co? To że tam byli może całkowicie zmienić wyrok w tej sprawie. Choć denat i Ty dalej Ci sami. |
Trzeba też wiedzieć jakie są okoliczności wyłaczające naszą winę.
Wczoraj na TV4 było na temat prawa posiadania broni, obrony koniecznej itd.
Był oczywiście Dziewulski i podpowiadal wręcz, co mówić jak kogoś w obronie własnej ten tego ten uszkodzimy tak, że nie nadaje się do reparacji.
Dwa punkty, które wymienia ustawa i które zapamiętałem -
- strach
- silne wburzenie.
Na tym trzeba się opierać.
Nie może to wygladać tak:
- Dlaczego zastosował Pan taki środek obrony koniecznej?
- Bo on mnie napadł i chciał mnie walnąć pała w łeb?
- Zaskoczył Pana? Przestraszył się Pan?
- Mnie? Zaskoczył? No co Pan? Ja prosze Pana jestem czujny i mnie nie łatwo zaskoczyć. Heh - pewnie dlatego to on tam leży a nie ja. Należało mu sie. Poza tm wie Pan - mnie jest ciężko przestraszyć.
Pogrążył się.
Tak czy tak zgadzam się z zasadą - 6/12.
pozdrawiam
kurm |
|
|
jeszcze tylko kilka dni.... |
|
|
|
|
 |

SW: JJ
|
Wysłany: 10 Grudzień 2004, 08:50 |
|
|
kurm28 napisał/a: |
Dwa punkty, które wymienia ustawa i które zapamiętałem -
- strach
- (...)wburzenie.
|
tak, ale nei zapominajmy, że Art. 25. § 3 mówi że "Sąd odstępuje (a nie "moze opstąpić" - czyli jeżeli się wykaże zachodzące okolicznosci, nie ma tutaj miejsca na "uznanie sądu", i ewentualnie zawsze mmamy przyczyne odwoławczą )od wymierzenia kary, jeżeli przekroczenie granic obrony koniecznej było wynikiem strachu lub wzburzenia usprawiedliwionych okolicznościami zamachu." (bardzo często sie o tym zapomina;) ) a to usprawiedliwenie okolicznosciami bywa bardzo czesto obosiecznym mieczem - więc rzeczywiscie warto chodzić na spacery ze wspomnianą "żoną i dzieckiem"
poza tym nawet jeżeli sie przekroczy granice (eksces intensywny lub ekstensywny), jak juz pisali wszyscy - jest zawsze Art. 25. § 2 :
"W razie przekroczenia granic obrony koniecznej, w szczególności gdy sprawca zastosował sposób obrony niewspółmierny do niebezpieczeństwa zamachu, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia." więc w sprzyjających okolicznościach ....
2 Żelazny Wilk - oczywiście komentarze i orzecznctwo są ale jeżeli ktoś nie ma przygotowania prawniczego nie zrozumie z nich wiele (no...może z niekórych orzeczeń SN tak (choć już nie z tych zajmujacych się przy okazji regułąmi interpetacyjnymi i konstrukcją normy prawnej ), ale co do komentarzy - życzę powodzenia ) n.p. jak osoba postronna zinterpretuje "dekompletacja znamion typu czynu zabronionego" ?? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 16 Grudzień 2004, 22:27 |
|
|
[
"wole zeby mnie 12 sadzilo niz 6 nioslo
To owyzej to ZŁOTA MYŚL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Masz rację, ,okrutnie dużo racji.
Ale chyba najlepoiej zrobić tak- unieruchomićprzeciwnika np- związaćsznurem, który każdy zawsze powinien miećpod ręką
a całe zajście ngraćna video.
Potem zadzwonićna policjęi porzekazaćmateriał dowodowy
i chyba by sięnie przypieprzyli o nadużycia, no chyba ze o ograniczania wolności obywatelsdkij |
|
|
|
 |
Wysłany: 17 Grudzień 2004, 08:06 |
|
|
eee.... lasso bedzie lepsze i skuteczniejsze na wieksza liczne osob |
|
|
|
 |