|

ma: bjj
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2008, 17:19
|
|
|
Dziwna sprawa z tymi kalafiorami. Mariusz Linke mówił kiedyś, że pierwszy zrobił mu się po dwunastu latach ćwiczenia judo, mój klubowy kolega(judoka z wieloletnim stażem) nabawił się kalafiora dopiero na treningach bjj. Jak widać nie ma żadnej prawidłowości, lepiej jednak nacierać uszy przed treningiem.
Pozdrawiam
|
|
"The goal of our school is not just making champions on the mats or rings but mainly champions of life. Good citizens who use the real philosophy of Jiu-Jitsu in all the aspects" Vinicius Draculino Magalhaes
BJJ w Toruniu--> http://budo.net.pl/viewtopic.php?t=49914 |
|
|
|
|
 |

Wiek: 24 Dołączył: 25 Wrz 2005 Posty: 5092 Skąd: z wylęgarni białostockich rosomaków
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2008, 17:41
|
|
|
| Nick-Zg napisał: | a mam pytanie?
jak sprawdzic czy mam ta chrząstke miękka twarda czy jaką tam? |
młotkiem walnąć i sprawdzić czy schabowego przypomina
|
|
|
|
|
 |
niewidzialna ręka

ma: luta livre
Wiek: 31 Dołączył: 12 Wrz 2003 Posty: 2713 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2008, 17:44
|
|
|
SoS litości chłopak ma 14 lat.
|
|
|
|
|
 |

Wiek: 20 Dołączył: 07 Wrz 2005 Posty: 306 Skąd: Alliance Team Warszawa
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2008, 19:16
|
|
|
Chyba po pol roku treningow takie malenstwo sie pokazalo
|
|
-==$$$#Życie jest jak papier toaletowy,Długie szare i do DUPY#$$$==- |
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 5 Czerwiec 2008, 19:28
|
|
|
Jeżeli Mariuszowi Linke wyszedł po 12 latach trenowanie Judo to się nie dziwie, lecz z drugiej strony na treningu Judo większą uwagę zwraca się na stójkę a nie na parter. A w BJJ jest sam parter tak jak w zapasach więc osoba trenująca BJJ lub zapasy jest bardziej narażona na powstanie tak zwanych kalafiorów Najlepiej przed treningiem i po wymasować uszy.
|
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 5 Wrzesień 2008, 18:42
|
|
|
Wlasnie rozpoczelem treningi bjj i mam pytanie, czy warto z gory zainwestowac w ochraniacze, czy jeszcze troche sie wstrzymac, do tego mam dosc dlugie wlosy i zastanawiam sie, czy bede przez to odczuwal jakis dyskomfort, jestem laikiem i nie znam sie na tym
|
|
|
|
|
 |

Wiek: 34 Dołączył: 04 Paź 2004 Posty: 3069 Skąd: od Guśka
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2008, 18:56
|
|
|
Ochraniacze sobie na razie odpuść, może będą potrzebnie już jutro, a może nigdy - czas pokaże.
A co do włosów - sam sobie najlepiej odpowiesz czy odczuwasz dyskomfort czy nie.
|
|
"Co cię nie zabije, to Cię okaleczy" - ja
“If you are man enough to hit, you are man enough to get hit back”. |
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 5 Wrzesień 2008, 22:44
|
|
|
Zależy od intensywności i zależy od tego czy wsadzasz łeb tam gdzie nie trzeba
Zapaśnicy dlatego mają kalafiory, że walczą w pozycji głowa przy głowie w klinczu, a nie z powodu ich parteru, bo tutaj akurat głowa niezbyt jest narażona co oczywiście nie oznacza, że i w parterze kalafiory się nie zdarzają, bo generalnie zapasy są dyscypliną bardziej "chamską" i zakaz uderzania w głowę tam nie obowiązuje.
W judo pozycja jest bardziej wyprostowana, głowa o głowę rzadziej uderza i dlatego kalafiory są rzadsze. Niemniej jednak pamiętam jak sparowałem z bardzo silnym fizycznie zawodnikiem (200kg na klatę dwa razy ) i szliśmy w stójce właśnie w pozycji głowa w głowę. Po 10 minutach miałem obrzmiałe uszy i generalnie obity łeb ...
|
|
kiedyś znany jako marcus73 |
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 11 Grudzień 2008, 13:28
|
|
|
a kiedy isc do lekarza zeby ci krew z ucha spuscili, jak sie ma jak aptekarz?
|
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 11 Grudzień 2008, 21:35
|
|
|
najlepiej od razu
|
|
".. gdy obywatele potrzebują rządu, wtedy każdy biegnie, każdy przyrzeka i każdy gotów, gdy śmierć daleko, umrzeć za niego, lecz w czasach burzliwych, kiedy państwo potrzebuje obywateli, wtedy znajdzie ich nie wielu." "Książe" - ponad czasowy |
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 24 Styczeń 2009, 18:53
|
|
|
a gdy tylko boli ucho (nawet bez bezpośredniego dotykania) smarować już czymś, stosować ochraniacze, czy zostawić w spokoju? I czy masować go przed treningiem bo słyszałam, że gdy rusza sie bolące ucho to zwiększa się obrzęk.
|
|
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." |
|
|
|
|
 |

ma: mma
Wiek: 20 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 587 Skąd: Alliance Warszawa
|
Wysłany: 24 Styczeń 2009, 21:25
|
|
|
Jeśli nie ma widocznych zmian w kolorystyce lub wizualności, to nic nie robić, mnie też najpierw bolało a potem wyskoczyło takie duże fioletowe
|
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 17 Marzec 2009, 18:39
|
|
|
Ja od razu jak tylko zobaczyłem pierwszą osobę z kalafiorami i zaskoczyłem o co cho to kupiłem sobie ochraniacz i teraz mam to z bani.
Chociaż zdarza się, że jak ćwiczę jako jedyny z tym na macie to nowi ludzie patrzą na mnie jak na debila ;p
|
|
|
|
|
 |

|
Wysłany: 31 Marzec 2009, 14:25
|
|
|
"Patrzą jak na debila ? "
To chyba ci z niedowładem umysłowym. Kto ma trochę wyobraźni to się nie dziwi. Ja to nazywam "syndromem wiejskieg macho". Ostatecznie jak jest możliwość zapobiegania urazom to chyba trzeba to robić. Nie przejmuj się i tak trzymaj a może inni dołączą do twojego klubu.
Podobnie jest z kaskami w sportach uderzanych. 'Twardziele' ich nie zakładają. Może im mózg się w życiu nie przydaje więc go można trochę poobijać
Pozdrawiam
|
|
"This system was passed down from ancient ninjitsu masters to navy SEALS, some of which were in jail and added filthy dirty secret of prison fighting. Through extensive research by top Soviet scientists into the nature of chi, we have developed a one hour program which will destroy any grappler or knife wielding gang.
Po dobrej wódzie lepszy jestem w dżudzie.
Franek Kimono. |
|
|
|
|
 |

ma: bjj/mma
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 16:54
|
|
|
Hejka!
Są przez neta do kupienia olejki rozgrzewające dla walczących itp.
Czy każdorazowe nasmarowanie przed treningiem/walką ucha pomoże w zapobieżeniu powstania kalafiorka?
|
|
|
|
|
 |
|
|
|