Vortal Budo Vortal Budo
FORUM | ALBUM | OSTRZEŻENIA | UŻYTKOWNICY | GRUPY | REGULAMIN | REDAKCJA | IGNORUJ | PROFIL
In BOX KNAJPA | SZUKAJ        Rejestracja    Zaloguj
Nlz do kuchni

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Vortal BUDO : MAGIA STALI
Strona 1 z 2
Nlz do kuchni
Autor Wiadomość
Cabelo


SW: BJJ/SF
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 675
Skąd: Wrocław

Pomógł: 15 razy
Wysłany: 14 Maj 2014, 19:53   Nóż do kuchni

Panowie szanowni, potrzebuję porady co do chef's knife, bo jak jeszcze raz będę musiał pokroić np goleń wołową za pomocą taniej nierdzewki to w końcu nie wytrzymam i wbiję go sobie w oko, a przynajmniej spróbuję, bo jest tak kurwa tępy że mogę nie dać rady. Ostrzyć już mi się nawet nie chce bo musiałbym to robić codziennie.

Tak więc, jak można się domyśleć ze wcześniej wylanych frustracji, nie chcę nierdzewki. O swoje noże dbam, więc biorę pod uwagę stal wysokowęglową, ale nie wiem której firmie i któremu konkretnie rodzajowi stali można zaufać. Jak się ma sprawa z nożami ceramicznymi? Widziałem dużo pochwał na ich temat, ale raczej sceptycznie podchodzę do noża który nie jest ze stali. Co z wynalazkami typu tytany, damasty?

Cenowo ogólnie fajnie by było się zamknąć w 400 - 500 zł, ale jak się nie da, to jestem w stanie zapłacić więcej za nóż którego przy dobrej konserwacji nie będę musiał już nigdy wymieniać.
 
 
 
Shouryu
blokada nicka


SW: Różne
Wiek: 31
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 997
Skąd: Lublin

Pomógł: 7 razy
Wysłany: 14 Maj 2014, 20:58   

Mogę potrollować ?
 
 
Cabelo


SW: BJJ/SF
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 675
Skąd: Wrocław

Pomógł: 15 razy
Wysłany: 14 Maj 2014, 21:54   

Chcesz mi polecić żebym poszedł do lasu i wyciągnął moje magiczne ostrze z kamienia, czy podałem nierealistyczne widełki cenowe? ;-)
 
 
 
Shouryu
blokada nicka


SW: Różne
Wiek: 31
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 997
Skąd: Lublin

Pomógł: 7 razy
Wysłany: 14 Maj 2014, 22:12   

Za taka cenę, żebyś kupił Ka Bara. :) Albo tanto cold steel'a. Tylko normalne, nie taktyczne.

Damst vel. warstwówka jest tak dobry, jak stal na krawędzi tnącej. Za mono z tej samej stali zapłacisz mniej. Wniosek, dopłacasz za dopłacasz za doznania estetyczne.
Damast krystaliczny to inna bajka.

Na sklepowych się nie znam. Za to wiem, że po 2 stówy ludzie sprzedają kute z narzedziówek. Coś dobrego na pewno znajdziesz. Tylko 50hs/hf nie bierz. Słabo trzyma ostrość. :razz:
 
 
dzey
vae victis



SW: JJ
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 2638
Skąd: z grzbietu wielblada

Pomógł: 23 razy
Wysłany: 17 Maj 2014, 16:58   

do kuchni to wez sobie ceramiczny - ladnie kroi, zawsze ostry, a ceny sa naprawde przystepne (od tak naprawde 50zl+).. jak sie stepi albo zepsuje to kupisz sobie nowy :)
 
never, ever, give up..
 
 
Shouryu
blokada nicka


SW: Różne
Wiek: 31
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 997
Skąd: Lublin

Pomógł: 7 razy
Wysłany: 17 Maj 2014, 17:39   

Ale ceramiczny tłucze się, po upadku na podłogę. :cry:
 
 
dzey
vae victis



SW: JJ
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 2638
Skąd: z grzbietu wielblada

Pomógł: 23 razy
Wysłany: 18 Maj 2014, 00:06   

to nim nie rzucaj o podloge ;-)
 
never, ever, give up..
 
 
Warhead


SW: Różne
Wiek: 40
Dołączył: 02 Gru 2002
Posty: 4626

Pomógł: 16 razy
Wysłany: 18 Maj 2014, 11:24   

bierz ofertę victorinoxa.
 
 
Cabelo


SW: BJJ/SF
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 675
Skąd: Wrocław

Pomógł: 15 razy
Wysłany: 18 Maj 2014, 18:04   

dzey napisał/a:
do kuchni to wez sobie ceramiczny - ladnie kroi, zawsze ostry, a ceny sa naprawde przystepne


Serio zachowuje taką samą ostrość od początku aż się rozpadnie? Bo rozumiem że ostrzyć się tego nie da?
 
 
 
dzey
vae victis



SW: JJ
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 2638
Skąd: z grzbietu wielblada

Pomógł: 23 razy
Wysłany: 18 Maj 2014, 22:18   

nie da sie ostrzyc bo te ceramiki sa twardsze niz oselki..
oczywiscie beda tracic ostrosc - ale nieporownywalnie wolniej (czyli pewnie wymiana nozy co kilka lat)
ja mam 2 sztuki od ponad pol roku i ostrosc jest taka sama jak na poczatku choc zdazylem zrobic mikro-szczerbe na jednym
 
never, ever, give up..
 
 
Warhead


SW: Różne
Wiek: 40
Dołączył: 02 Gru 2002
Posty: 4626

Pomógł: 16 razy
Wysłany: 19 Maj 2014, 06:42   

ceramikę się ostrzy. tylko trudniej bo trzeba na diamentach.
 
 
dzey
vae victis



SW: JJ
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 2638
Skąd: z grzbietu wielblada

Pomógł: 23 razy
Wysłany: 19 Maj 2014, 07:24   

1' malo kto ma diamenty, bo wiekszosc oselek (tych dobrych) to prety ceramiczne ktore nie sa wystarczajace
2' niektorzy producenci nozy ceramicznych oferuja darmowe ostrzenie w ich fabrykach (tylko ze musi to byc markowy ceramik np Kyocera, i trzeba zaplacic za przesylke do Szwajcarii)
 
never, ever, give up..
 
 
Prorock


Wiek: 42
Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 2164
Skąd: Dania

Pomógł: 4 razy
Wysłany: 19 Maj 2014, 09:21   

dzey napisał/a:
1' malo kto ma diamenty, bo wiekszosc oselek (tych dobrych) to prety ceramiczne ktore nie sa wystarczajace
Rok temu naostrzyłem nóż ceramiczny tanią osełką diamentową z Lidla. Dała radę. Nóż potrzebował ostrzenia po 4 latach używania w kuchni. Nadal dało się kroić, ale nie był już taki ostry jak na początku. Po ostrzeniu był jak nowy.
 
"Arguing on the Internet is like running in paraolympics – even if you win, you’re still retarded."
Nie nalezy sie martwic, nalezy sie cieszyc!
出る釘は打たれる - Deru kugi wa utareru.
Aikido i Kenjutsu na Nowowiejskiej
 
 
Warhead


SW: Różne
Wiek: 40
Dołączył: 02 Gru 2002
Posty: 4626

Pomógł: 16 razy
Wysłany: 19 Maj 2014, 09:28   

Diamenty z Lidla to legenda :>

Ale nie kazdy umie ostrzyc na plasko.
 
 
Wosiu


Dołączył: 01 Sie 2001
Posty: 1070
Skąd: Gdynia

Pomógł: 4 razy
Wysłany: 15 Czerwiec 2014, 15:38   

Cabelo napisał/a:
Panowie szanowni, potrzebuję porady co do chef's knife, bo jak jeszcze raz będę musiał pokroić np goleń wołową za pomocą taniej nierdzewki to w końcu nie wytrzymam i wbiję go sobie w oko, a przynajmniej spróbuję, bo jest tak kurwa tępy że mogę nie dać rady.


Wbij se, tak to jest z tępymi. ;-)

Kto kroi goleń wołową? :)

Nawet jeśli ktoś chciałby nie wiadomo po co rozebrać goleń wołową (mówimy oczywiście o takich porcjach w sklepach mięsnych a nie całej goleni wołowej jako takiej) czyli rozdzielić mięso od kości, to do tego wystarczy najtańszy nóż z kompletów nożowych w hipermarketach, taki dłuższy i cienki (podobny do noży do filetowania ryb)mający wyrobione ostrze, którego używa się tylko do mięsa, a ostrze odnawia się stalką rzeźnicką przed pracą.

Nie nóz jest winny, tylko nieumiejętność rozbioru mięsa.



Coś z klasyki:


"Teksty daoistyczne pełne są opowieści o ludziach osiągających niezwykłą biegłość w
swej sztuce, dzięki zjednoczeniu swego umysłu z biegiem rzeczy i nieczynieniu nic siłą.
Jedną z najsłynniejszych jest opowieść o rzeźniku Dingu. Wspomniany, krajał woły
z tak niebywałą zręcznością, iż obserwujący go książę Wenhui był porażony jego kunsztem.
Ding wyjaśniając, wyznał, iż źródłem jego biegłości jest
Dao które wyżej sięga od kunsztu. [...]

Powstrzymałem moje poznanie [zmysłowe] i
oparłem się na naturalnej zasadzie. Uderzam w wielkie szczeliny [pomiędzy kośćmi],
kieruję [nóż] tam gdzie są puste miejsca, stosuję się do właściwości budowy [wołu]. [...]
Dobry kucharz zmienia nóż rokrocznie, bo kraje. Przeciętny kucharz zmienia nóż co
miesiąc, bo rąbie. Nóż twego sługi ma lat dziewiętnaście i pociął już tysiące wołów, a
ostrze jego jest ciągle świeże, [...]. Stawy mają szpary, a ostrze mego noża nie ma
grubości. Jeżeli wkładamy coś, co nie ma grubości, w szparę wtedy dla ruchu ostrza jest
aż nadto miejsca. [...] Przezornie mając się na baczności, patrząc, gdzie się mam
zatrzymać, posuwam się powoli, nieznacznie poruszając nożem i nagle wszystko się
rozstępuje, niczym osuwająca się ziemia. [...]
"
 
"Nie dobywaj oręża bez przyczyny i nie chowaj bez użytku"

Jedno z 10 Przykazań Rycerskich Rycerzy Śmierci Odrębnej Armii Sprzymierzonej Gen. Bułak-Bałachowicza
 
 
Strona 1 z 2
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Vortal BUDO : MAGIA STALI
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Template edit by: quaint.pl  | Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group